Geoffs hangout on the interwebs about stuff I like and do…

9Jun/10

Dag 3: Gulu

Vandaag is de eerste dag van twee waarin we de projecten van War Child gaan bezoeken. Vanmorgen vroeg stond Joshua weer op de stoep om ons op te halen. Na ingeladen te zijn weggereden om Jennifer op te halen. Jennifer werkt bij War Child Uganda en begeleidt ons de komende twee dagen. Onderweg moesten we nog wel even pinnen, maar er zijn niet zo veel PIN automaten in Kampala en diegene die we net opgezocht hadden werkte niet. Gelukkig zouden we er nog één tegenkomen bij het uitrijden van de stad.

Toen begon de lange rit richting het Noorden, een (redelijk) goed geasfalteerde weg, waar de snelheid makkelijk op kan lopen tot zo'n 100/120 km/h. Maar dan lopen en fietsen er nog wel mensen op en naast diezelfde weg. Al met al een reis van ruim 4 uur. Maar wat een indrukken hebben we onderweg opgedaan. De weg doorkruist redelijk wat dorpen, maar een dorp is niet meer dan een paar huizen en/of hutten bij elkaar.

Opvallend is dat ook hier de Telco's volledige huizen/winkeltjes in hun corporate kleuren geschilderd hebben en dat je dus ook in het midden van het land overal airtime (prepaid vouchers) kunt kopen. Ook kom je op vrij veel plekken langs de weg GSM masten tegen, soms vier vlak bij elkaar (één voor elke operator?). En staan ook op plaatsen waar geen dorp of kip te bekennen is reclameborden voor Zain (mobiele oprator) of bv. Nokia.

Op ongeveer drie kwart van het traject, komen we de eerste apen tegen langs de weg (en ook de laatste trouwens). 

Maar snel door want in Gulu wordt op ons gewacht, om twee uur gaan we nl. een sessie bijwonen van een She Deal. War Child werkt met zogenaamde deals: programma's die gericht zijn op specifieke doelgroepen en ieder met z'n eigen doelstellingen. Het 'deal' gedeelte komt van 'can deal with' Er zijn een viertal deals in de War Child methodologie (een vijfde is in ontwikkeling)

I Deals - gericht op jonge kinderen
She Deals - gericht op jonge moeders (sommige meisjes zijn hier op 12 jarige leeftijd al moeder a.g.v. verkrachting)
Big Deals - gericht op jongeren
Parent Deals - gericht op de ouders, waarvan de kinderen in I Deal meedraaien

In Gulu aangekomen krijgen we een rondleiding door het War Child office en ontmoeten we ook Joe nog een keer. Joe is één van de lokale medewerkers van War Child in Uganda. Voor het War Child Peace concert is hij speciaal naar Den Haag gekomen om op het podium zijn verhaal te vertellen en het publiek mee te krijgen in zijn aanstekelijke oefening: "I do"

Na iedereen gesproken te hebben zijn we naar het hotel gebracht waar we snel een lunch moesten eten voordat we door gingen. Dit duurde op zijn Afrikaans net iets langer dan onze Nederlandse drang naar snelheid en stiptheid aan kon. Uiteindelijk toch op weg naar een Community waar iets meer dan 9 meisjes (weet het exacte aantal niet meer) een sessie kregen uit het She Deal programma. Dit is een aangepast She Deal programma speciaal gericht op meiden die in de sex industrie werken.

Deze meiden worden volledig onderdrukt en hebben volledig geen eigen waarde meer en kunnen niet voor zich zelf opkomen. De verhalen die ze vertellen zijn ook hart verscheurend: een moeder die aan AIDS overleden is waarom één van die meiden plots voor haar broertjes moet gaan zorgen terwijl ze helemaal geen inkomen heeft. Het enige dat ze nog kan doen is dan duiken in de prostitutie om op die manier toch nog wat geld bij elkaar te sprokkelen. Datzelfde meisje is zo dankbaar voor wat War Child haar gebracht heeft dat ze speciaal een lied gemaakt heeft dat ze in de hut gaat zingen. Ondanks dat we de taal niet verstaan voelen we de emotie en alle shit die ze meegemaakt heeft in haar leven in het lied terug komen, een emotioneel moment voor veel van de aanwezigen.

Voor mij ook echt een moment dat ik niet snel meer zal vergeten.

Daarna moeten we door, naar een ICT Center van War Child in Lamogi. Ongeveer 30 minuten rijden over wegen van rode aarde met veel stof. Het ICT center is gelegen naast een school, als we binnen komen zitten 6 jongens aan banken op computers te werken. Deze jongens worden opgeleid in basis computer vaardigheden en typen, maar ook Word, Excel en Powerpoint. En internet en in het bijzonder Web 2.0.

Als we dan ook vragen wat ze de leukste sites vinden roepen ze bijna allemaal Facebook en nieuws (voetbal uitslagen zijn ook hier erg populair). We krijgen vervolgens een demontratie waarin duidelijk wordt dat het internet in het center niet al te snel en stabiel is. De jongens leren dus omgaan met Web 2.0 en als één van de dingen die ze gedaan hebben is dus het ICT center ook daadwerkelijk op Google Maps plotten met daaromheen de waterputten en per waterput de hoeveelheid mineralen in het water ter indicatie of het drinkbaar is of niet.

Vervolgens gaan we een leuke interactieve sessie in waarin wij onze sites en Facebook pagina's laten zien en waar we vervolgens allemaal Ugandese friends aan over gehouden hebben. Gelukkig kon mijn iPHone hier wel op het Wifi netwerk inloggen en had ik dus even weer internet op mijn iPhone. Ik heb toen een foto gemaakt van de jongens, die vervolgens via Twitter gepost. Maar omdat hier ook de geolocatie aan vast zat konden ze gelijk op google maps de foto terug zien. De jongens willen graag dingen van onze cultuur weten, dus heb ik ze allemaal uitgenodigd om te connecten op Facebook en te followen op Twitter. Ik ben benieuwd als ik weer online ben om te zien hoeveel dat ook echt gedaan hebben.

Ik vond dit echt een heel aparte ervaring om echt 'in the middle of nowhere' een school tegen te komen met een ICT center er bij en dat daar dan een aantal jongens die net een week les hebben (en voor het eerst met computers in aanraking geweest zijn) al volop met facebook en twitter aan de slag zijn.

Daarna weer terug in de auto naar het War Child kantoor in Gulu. Daar aangekomen gaan we nog even buiten de poort wat foto's maken. Als we daar mee bezig zijn komen er een paar kinderen aangelopen die we op de foto mogen nemen. Als ze dan vervolgens op de digitale camera terugkunnen kijken hoe ze er zelf uit zien, moeten ze echt keihard lachen. Leuke mannetjes waar we echt even mee gelachen hebben en die graag op de foto wilden.


Share
Filed under: News Comments Off
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

No trackbacks yet.